To warzywo wzmacnia serce i jelita. Nasze mamy robiły z niego najlepsze surówki

Dodano:
Kapusta włoska Źródło: WPROST.pl / Robert Stachnik
Kapusta włoska zazwyczaj kojarzy się tylko z odchudzaniem. To jednak błąd, ponieważ skrywa w sobie wiele właściwości odżywczych. Zobacz, dlaczego warto ją jeść.

Codzienne odżywianie realnie przekłada się na nasze zdrowie. To właśnie z pożywienia organizm czerpie energię, ale również składniki potrzebne do prawidłowego funkcjonowania. Dobrze zbilansowana dieta wspiera odporność, pomaga utrzymać prawidłową masę ciała i zmniejsza ryzyko wielu chorób. Warto sięgać między innymi po warzywa, które z pozoru wydają nam się dość zwyczajne. Jednym z nich jest kapusta włoska. Warzywo to było popularne w czasach młodości mojej mamy. Pamiętam, jak opowiadała, że często robiła z niego pyszne surówki.

Ta kapusta wspomaga trawienie i pracę serca

Dzięki obecności błonnika pokarmowego kapusta włoska przyczynia się do obniżania „złego” cholesterolu LDL w organizmie. Jest to niezwykle ważne między innymi w profilaktyce miażdżycy czy zawału serca. Z kolei składniki takie jak potas, witaminy z grupy B i sulforafan wzmacniają naczynia krwionośne i mogą wspomóc obniżanie ciśnienia (nie zastąpi to jednak leków, jeśli są konieczne).

Jedzenie warzyw kapustnych, w tym między innymi kapusty włoskiej, dobrze działa na nasz układ trawienny. Wspiera detoksykację, co pośrednio odciąża układ trawienny. Chroni także komórki przed stresem oksydacyjnym i stanami zapalnymi.

Inne właściwości kapusty włoskiej

Kapusta włoska ma też inne właściwości, które są niezwykle cenne dla naszego zdrowia. Chodzi między innymi o działanie przeciwzapalne. W ten sposób jej jedzenie przyczynia się do redukcji stanu zapalnego, który jest czynnikiem ryzyka wielu chorób cywilizacyjnych. Witamina C i inne antyoksydanty znajdujące się w tym warzywie wpływają korzystnie na ujędrnienie skóry. Jej jedzenie jest też wskazane podczas odchudzania, ponieważ w 100 g jest jedynie 27 kcal.

To warzywo możesz wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Wyjdą z niego pyszne surówki, ale też możesz przyrządzić też gołąbki. Świetnie nadaje się także do zup, na przykład warzywnej, kapuśniaku czy włoskiej minestrone.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...